ODPRTJE STALNE RAZSTAVE “IZBOR LIKOVNIH DEL NAPOTNIKOVE GALERIJE”

Napotnikova galerija je bila ustanovljena 27. novembra 1963 v okviru Osnovne šole Biba Röck v Šoštanju na pobudo likovnega pedagoga Viktorja Kojca. Nastala je v spomin na akademskega kiparja Ivana Napotnika. Bila je prva galerija v Šaleški dolini ter druga šolska likovna galerija v Sloveniji. Igrala je pomembno vlogo pri likovnemu izobraževanju lokalne in širše skupnosti ter pripomogla k prepoznavnosti mnogih likovnih ustvarjalcev.

V Vili Mayer v Šoštanju je bila marca 2016 odprta stalna razstava »Izbor likovnih del Napotnikove galerije«. Na ogled je postavljenih 23 likovnih del različnih avtorjev po izboru gospe mag. Milene Koren Božiček (Galerija Velenje).

Precejšen delež razstave predstavljajo grafična dela, teh šteje 15, ostala so akvareli in risbe. Večina likovnih del je nastala v 60. letih prejšnjega stoletja; najstarejše, Gorjupovo delo, pa je nastalo okoli leta 1926.

S stalno postavitvijo zbirke smo dediščino Napotnikove galerije ponovno približali lokalni in širši javnosti.

Projekt postavitve stalne razstave umetniške zbirke Napotnikove galerije sta izvedla Vila Mayer (Občina Šoštanj) in Muzej Velenje.

Več o Napotnikovi galeriji si lahko preberete TUKAJ.

 

 

VIRTUALNA GALERIJA

Utrinki z odprtja razstave