Visoko obletnico zbirateljske dejavnosti častnega občana Občine Šoštanj Zvoneta A. Čebula obeležujemo z razstavo redkih ohranjenih arhitekturnih ostankov cerkve sv. Mihaela v Družmirju, ki so v Čebulovi zasebni zbirki. Cerkev na ugrezninskem območju je bila porušena leta 1975. Danes je tam Družmirsko jezero – Spet je jezero, kot naj bi bilo po starodavni povedki že nekoč …

Zbiratelj Čebul se spominja miniranja cerkve v dveh poskusih in traktorjev, ki so ruševine odvažali kot gradbeni material za utrjevanje ceste. Čebul je s svojim avtom znamke Citroën Ami odpeljal več deset kosov: nekaj kamnitih blokov, kamnit krstilnik, železne okenske dekorativne mreže, eno od dveh kamnitih uteži ure z letnico 1864, del rebrastega oboka, segmente gotskih kamnitih okenskih okvirjev in del domnevno romanskega portala. Zaradi teže tovora se je zbiratelju ukrivil nosilni del avta, pa še delavci so ga menda z nejevoljo gledali, ker jim je zmanjšal količino »nasipnega« materiala za cesto.

Posamezni ohranjeni deli kamnitega loka iz Čebulove zbirke so prezentirani kot rekonstrukcija portala, datiranega z letnico 1490. Portal je razstavljenv Muzeju Velenje na Velenjskem gradu, v sklopu zbirke Med romaniko in barokom – Šaleška dolina med 10. in 17. stoletjem.

Kovinski predmeti: kemblja zvonov, vratni tečaji, križi, žeblji, ključ, klešče, dekorativni elementi.

Kamniti predmeti: kropilnik, kapiteli, utež ure z letnico 1864, razni kamniti členi.

 

 

VIRTUALNA GALERIJA

Utrinki z odprtja razstave