Leta 1931 je Šoštanj dobil svoj prvi javni vodovod, ki je bil hkrati prvi javni vodovod v Šaleški dolini in največji komunalni dosežek v mestu med svetovnima vojnama.

Na odprtju razstave sta zbrane pozdravila in nagovorila župan Občine Šoštanj Darko Menih in direktor Komunalnega podjetja Velenje, d.o.o., dr. Uroš Rotnik. Projekt sta prestavila Špela Poles (Vila Mayer) in Miran Aplinc (Muzej usnjarstva na Slovenskem, enota Muzeja Velenje).

S projektom smo obeležili tri obletnice:
85-letnica izgradnje vodovoda v mestu Šoštanj.
105-letnica pridobitve mestnih pravic Šoštanja.
150-letnica rojstva dr. Frana Mayerja, šoštanjskega veljaka, odvetnika in župana v času izgradnje prvega vodovoda

Projekt smo pripravili v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2016 in ob prazniku Občine Šoštanj.

Predstavljen je potek izgradnje, traso in pomen prvega javnega vodovoda v Šaleški dolini. Kakšna je bila podoba mesta Šoštanj v 20. letih 20. stoletja. Projekt izgradnje vodovoda je bil izveden v času županovanja dr. Frana Mayerja (župan Občine Šoštanj mest od 1928 do 1937/38).

 Dela so se začela leta 1930 in bila zaključena v dobrih štirih mesecih. Delalo je 120 delavcev pod vodstvom šoštanjskega zidarskega mojstra Martina Kumra. Zgradili so 14 km odsek od zajetja v Belih Vodah do vodohrana na Goricah. V mestu s 1.300 prebivalci jih je bila polovica oskrbovanih z vodo iz novega vodovoda.

Primerjava vodovoda v 85 letih:
1931: prvi javni vodovod v Šoštanju 14 km cevovoda, pokritost pribl. 50 % prebivalcev
2016: Občina Šoštanj, 232 km vodovodnega omrežja, pokritost 94 %

Šaleška dolina 700 km vodovodnega omrežja, pokritost 96 %

Za javni vodovod v Šaleški dolini skrbi Komunalno podjetje Velenje, d.o.o.

Županu Mayerju so hvaležni meščani za njegove izjemne zasluge pri izgradnji vodovoda podarili kip z naslovom Nimfa, delo akademskega kiparja Ivana Napotnika, šoštanjskega rojaka. Odlitek kipa je nameščen v vrtu Vile Mayer.

Razstavo je zasnovala in izvedla Občina Šoštanj v sodelovanju z Muzejem Velenje, Muzej usnjarstva na Slovenskem (enota Muzeja Velenje) in Komunalnim podjetje Velenje, d. o. o.

 

 

 

VIRTUALNA GALERIJA

Utrinki z odprtja razstave